OSGOOD SCHLATTER – Sindrom prenaprezanja

Avatar photo

Marij Marinić, mag. cin.

Magistar kineziologije s usmjerenjem u kineziterapiji.
Rehabilitacija ozljeda i bolnih stanja.

Najčešće se javlja u fazi puberteta zbog naglog rasta. Zone rasta kao što su distalni (donji) dio patelarne tetive i tuberositasa tibije mogu s vremenom postati iritabilne na dodir ili pokret kao posljedica prekomjerne aktivnosti (npr. skokovi, udarci lopte nogom, trčanje).

Dodatnim stresom na područje distalne epifize tibije odnosno ploče rasta kosti, dolazi do nastanka takozvane trakcijske izbočine na području tuberositasa tibije (Slika 1).

Simptomi Osgood Schlattera

Biomehanički gledano, simptomi najčešće nastaju uslijed aktivacije ekstenzorne skupine mišića. Sindrom kao takav primarno se javlja u sportovima koje obilježavaju skokovi i sprintevi (košarka, rukomet, nogomet, odbojka, itd.). Do pojave sindroma češće dolazi kod muške populacije.

Dijagnostika

Sindrom se može dijagnosticirati uz pomoć kliničkih i ortopedskih testova. Bolnost tuberositasa tibije na palpaciju je jedan od kliničkih znakova (Slika 1). Kada bi analizirali pokret, najčešća smetnja se javlja tijekom izvođenja čučnja, preko 90 stupnjeva fleksije u kuku (Slika 2.) Fleksija potkoljenice u ležećem položaju također može signalizirati bolnost spomenutog područja (Slika 3). Uz kliničke i ortopedske testove, moguće je napraviti i RTG koljena kako bi se isključilo postojanje epifizeolize (ozljeda epifizne ploče rasta).

Tretiranje

Osgood Schlatter sindrom moguće je tretirati kroz kineziterapiju. Prije samog tretiranja bitno je napraviti analizu hoda i trčanja te obratiti pozornost na pokret ekstenzije i fleksije u zglobovima kuka i koljena. Najčešće osoba ne izvodi dovoljno dobro ekstenziju u zglobu kuka. Uzmemo li u obzir da osobi nedostaje kvalitetna ekstenzija u zglobu kuka, možemo zaključiti kako će pokret raditi većinom kroz talokruralni zglob (gornji gležanjski zglob). Shodno tome dolazi do preopterećenja stražnjih mišića potkoljenice (npr. gastrocnemius).

Cilj kineziterapijskog tretmana bio bi sljedeći:

  • ciljano opuštanje listova i kvadricepsa
  • povećanje ekscentrične jakosti fleksora kuka
  • aktivacija stražnje lože i gluteusa kroz različite položaje (most, jednonožni ili sunožni deadlift, iskorak s naglaskom na aktivaciju stražnjeg kinetičkog lanca)

S obzirom na to da se radi o osjetljivoj populaciji, rehabilitaciju treba tome i prilagoditi. Doziranje opterećenja i pravilna izvedba su od iznimne važnosti u ovoj fazi rasta i razvoja. Svakako, treba napomenuti kako odmor nije dostatno rješenje za ovaj sindrom prenaprezanja. Samo odmorom bez adekvatne aktivacije ne možemo riješiti uzrok nastanka sindroma, odnosno razviti dovoljnu toleranciju tkiva na kasniji podražaj tijekom bavljenja sportom.

Palpacija tuberositasa tibije
Palpacija tuberositasa tibije
Bol u području tuberositasa tibije prilikom izvođenja čučnja
Bol u području tuberositasa tibije prilikom izvođenja čučnja
Fleksija potkoljenice u ležećem položaju
Fleksija potkoljenice u ležećem položaju
Fleksija potkoljenice u ležećem položaju
Fleksija potkoljenice u ležećem položaju

U Potens centru pružamo i usluge rehabilitacije i kineziterapije.

Detalje o uslugama pogledajte ovdje.

Avatar photo

Marij Marinić, mag. cin.

Magistar kineziologije s usmjerenjem u kineziterapiji.
Rehabilitacija ozljeda i bolnih stanja.

Zadnje objave

Bol U Lumbalnom Dijelu Leđa
30.01.2023.

Bol u lumbalnom dijelu leđa

Lumbalni bolni sindrom-LBS jedan je od najrasprostranjenijih bolnih sindroma u općoj populaciji. Uzroka je mnogo, a bol je jedna (najčešće što čujemo od osobe je da ima problema s leđima).
Patelofemoralni Bolni Sindrom
13.01.2023.

Bol u prednjem dijelu koljena

Patelofemoralni bolni sindrom (Patelofemoral pain sindrom) jedan je od najčešćih uzroka boli prednjeg dijela koljena. Obično nastaje kao posljedica prekomjernog ili nedovoljno kvalitetnog biomehaničkog kretanja koljena.
Pretraži