Bol u lumbalnom dijelu leđa

Avatar photo

Marij Marinić, mag. cin.

Magistar kineziologije s usmjerenjem u kineziterapiji.
Rehabilitacija ozljeda i bolnih stanja.

Kako dolazi do boli u leđima? Postoji li neka prijašnja trauma koja je inicirala bol u tom području? Zašto se samo tretira lumbalni dio ili jača core? Na ova pitanja je teško dati konkretan odgovor.

Zadaća svakog terapeuta kod ovakvog problema je da se otkrije pravi uzrok boli. Bilo kakva ozljeda ostavlja traumu na ljudsko tijelo, prema tome ne smijemo nikad isključiti da je bol lumbalnog dijela leđa nastala kao posljedica nekog traumatskog događaja. Jeste li ikad prilikom tretiranja LBS odradili temeljnu dijagnostiku i ostalih struktura? Primjerice, „obična“ uganuća gležnja u prošlosti, padovi, loš obrazac disanja, smanjena mobilnost zgloba kuka, pa čak i psihičke traume mogu utjecati na nastanak lumbalnog bolnog sindroma. Sve prisutni oblici stresa i stresnih događaja mogu utjecati na razinu boli ovog područja. Znanstveno je dokazano kako su intervertebralni diskovi inervirani od strane simpatičkog živčanog sustava, što objašnjava zašto stres može pogoršati LBS (Bogduk 1981, 1985; Edgar 2007).

U skupinu uzroka nastanka boli možemo svrstati i loše posturalne navike koje isto tako mogu proizaći iz raznih crta ličnosti osobe. Guimond (2012.) je pronašao i dokazao jaku korelaciju između pogrbljene posture i introvertnosti te ekstendirane posture i ekstrovertnosti.

Nadalje, akutna ozljeda ili degenerativna promjena kao što je hernija intervertebralnog diska ima tendenciju posteriornog (stražnjeg) smjera, stoga ne čudi kako u dosta slučajeva imamo herniju diska i iritaciju živčanih struktura.

Biomehanički principi

Nakon provedene temeljne dijagnostike ono na čemu svakako možemo poraditi je biomehanika i posturalne navike osobe. Nedostatak lumbalne ekstenzije nam može ukazati na manjak aktivnosti mišića ekstenzora kralježnice (intrinzičnih i ekstrinzičnih). Dosta često loša mobilnost zgloba kuka može također dovesti do problema s ovom regijom. Povećanjem mobilnosti kuka, utječemo na bolju stabilnost lumbalnog dijela kralježnice. Tretiranje nedovoljne pokretljivosti gležnja (skočni zglob) može nam pridonijeti u boljoj i kvalitetnijoj stabilnosti lumbosakralne regije. Svakako, ovdje valja obratiti pozornost postoji li u povijesti prijašnja ozljeda ili trauma s tim istim gležnjem. Radom na pravilnom obrascu disanja također možemo poboljšati funkcionalnost ovog područja.

Nadalje, izrazito je bitno osobu usmjeriti na pravilne posturalne navike. Iako je postura na bazi nesvjesnog ponašanja, osoba tijekom rada na sebi i biomehaničkim nedostacima može uvidjeti svoje posturalne navike te uz korektivnu edukaciju terapeuta poraditi na tom segmentu.

Kako djelovati

Iako se na prvi pogled čini kako je mehanizam nastanka lumbalnog bolnog sindroma jednostavan, u suštini radi se o složenom stanju zbog kojeg su opširna dijagnostika i ciljani pristup osnova tretiranja stanja. Svakako je poželjno prije tretiranja proći s osobom široku paletu testova i upitnika, kako bi se odredila optimalna rehabilitacija.

Kineziterapija kao oblik terapije je odličan početak za svakoga tko ima problema s ovom regijom tijela, pogotovo za osobe koje žive sedentarnim načinom života ili su fizički neaktivne. Biomehanički gledano, ne postoji dobar ili loš pokret u zglobnom sustavu ljudskog tijela već nedovoljno iskorišten.

U Potens centru pružamo i usluge rehabilitacije i kineziterapije.

Detalje o uslugama pogledajte ovdje.

Avatar photo

Marij Marinić, mag. cin.

Magistar kineziologije s usmjerenjem u kineziterapiji.
Rehabilitacija ozljeda i bolnih stanja.

Zadnje objave

Sindrom-OSGOOD-SCHLATTER
10.02.2023.

OSGOOD SCHLATTER – Sindrom prenaprezanja

Osgood Schlatter je sindrom prenaprezanja patelarne tetive koji nastaje u području hvatišta navedene tetive na tuberositas tibije (vrh potkoljenice).
Patelofemoralni Bolni Sindrom
13.01.2023.

Bol u prednjem dijelu koljena

Patelofemoralni bolni sindrom (Patelofemoral pain sindrom) jedan je od najčešćih uzroka boli prednjeg dijela koljena. Obično nastaje kao posljedica prekomjernog ili nedovoljno kvalitetnog biomehaničkog kretanja koljena.
Pretraži